29 maart 2006

Homestead - 15 jaar later


Op 24 augustus 1992 baande Andrew zich een weg over Zuid-Florida. Miami en Palm Beach verwachtten zich aan het ergste, maar de hurricane kwam uiteindelijk aan land ter hoogte van Homestead. Andrew was bovendien een hurricane van schaal 4, wat betekent dat de stad op de rand van de Everglades vrijwel volledig werd verwoest...
126.000 huizen werden weggeblazen. 10.000 bedrijven vernield en uiteindelijk bleven zo'n 180.000 mensen dakloos achter... Tot de overstromingsramp in New Orleans vorig jaar, was dit de duurste milieuramp ooit in de VS.
En het werd nog erger: na de ramp werd de Air Force Base gesloten, het merendeel van de begoede middenklassers verliet de stad, en wie achterbleef, wist niet meer wat de toekomst zou brengen. Het duurde jaren voor men het eens werd over een (eventuele) heropbouw van de stad. Die kwam er uiteindelijk toch, en zo komt het dat nu - bijna 15 jaar later - de hele regio één grote bouwwerf is. Om er je weg te vinden, kan je niet vertrouwen op streetmaps, want de hele infrastructuur werd hertekend. Homestead anno 2006 is een hypermoderne snelgroeiende stad met de meest moderne (sport- en andere) infrastructuur... Splinternieuwe, zo goed als hermetisch afgesloten woonwijken moeten ook de rijkeren terug naar de regio lokken. Knap werk allemaal, daar niet van. Maar we vragen ons toch af we daar ooit zouden kunnen leven met de voortdurende dreiging van een nieuwe hurricane.